Degustatie in 3 stappen

wine@home


Degusteren in 3 stappen

Een wijn degusteren doe je met 3 belangrijke zintuigen : het oog, de neus en de mond ...


Het oog : helderheid, glans, kleurintensiteit, tranen


  • Helderheid : een wijn kan helder zijn, troebel of zelfs melkachtig
  • Glans : hier spreken we van een glanzende, een zuivere of een doffe wijn
  • Kleurintensiteit : deze wordt benoemd als intens, middelmatig of zwak
  • Kleurschakering : de kleur van wijn kan evolueren. Zo kan een zeer jonge rode
    wijn paars kleuren, terwijl een oude wijn mahonie-achtige tinten kan vertonen.
  • Tranen : glyceroltranen die men aan de wand van het glas ziet zijn afzettingen van
    alcohol. Ze zijn een maat voor de viscositeit van de wijn.
  • Borrelen ; bij schuimwijnen/champagnes worden ook de belletjes besproken. We
    bekijken het gedrag van het schuim, van de kroon, en de fijnheid van de belletjes.



De neus : intensiteit, classificatie


  • Intensiteit : het bouquet van de wijn wordt benoemd als sterk, middelmatig of zwak
  • Classificatie : aromagroepen van Prof. Peynaud. Bloemen (viooltjes, roos,
    meidoorn, rozen). Fruit (banaan, appel, frambozen). Gedroogd fruit en noten
    (amandelen, hazelnoot). Kruiden (kaneel, peper, zoethout). Brand (gerookt, cacao,
    koffie, caramel). Balsem (den, cederhout, vernis). Plantaardige aroma's (gras,
    paddestoelen). Chemische geuren (zwavel, iodium, petroleum). Houtaroma's (eik,
    vanille). Dierlijke aroma's (gemarineerd, wild, leder, humus).
  • We spreken van een eerste en een tweede bouquet. Een eerste bouquet bevat de
    aroma's die onmiddellijk worden waargenomen in het glas. Een tweede bouquet
    treffen we aan na het walsen. Sommige wijnen hebben een discreet eerste bouquet,
    en geven hun mooiste aroma's maar vrij na walsen.



De mond : evenwicht bij witte en rode wijn, aanhef, smaakpalet en afdronk


  • Bij witte wijn zoeken we naar het evenwicht tussen zuur (aciditeit) en zoet
    (moëlleux).
  • Bij rode wijn zijn er 3 factoren die we waarnemen : zuur en zoet, maar ook de tannines.


Wijn degusteren met de mond kent drie fasen:

  1. de aanhef bestaat uit het eerste contact van de wijn met de smaakpapillen. We gaan eerst na of de sensaties van de neus terugkeren (retro-olfactie).
  2. het smaakpalet omvat de gewaarwordingen van de volle wijn, die nu goed in de mond aanwezig is.
  3. Tenslotte is er de afdronk die kort, middelmatig of zwak kan zijn. 


Vandaag wordt hiervoor ook de term 'herinnering' gebruikt.

Welke herinnering heb ik aan een wijn, na het doorslikken ?


Website copyright @gc-solutions. Contact: gilles@gc-solutions.be